בדיקת חשבונות בנק של נפטר

תוכן עניינים

בדיקת חשבונות בנק של נפטר היא משימה פשוטה הרבה יותר ממה שאתם חושבים. בנק ישראל השיק אתר המכונה "הר הכסף", אתר זה מאפשר ללקוחות כל הבנקים לא פיקדונות וחשבונות (גם כאלו ללא תנועה כלל) באמצעות האתר של בנק ישראל ניתן לאתר חשובות על שם קרוב משפחה שנפטר.

איך מאתרים פיקדון ללא תנועה?

השלב הראשון בתהליך בדיקת חשבונות בנק של נפטר הוא כניסה לאתר הר הכסף. כאשר נכנסים לאתר של הר הכסף נדרשים להקליד פרטים מזהים כגון : מספר תעודת זהות, תאריך הנפקה של תעודת הזהות ועוד. אם ייצא פיקדון ללא תנועה או חשבון בנק של הנפטר יופיע לכם רק השם של הבנק שבו קיים הפיקדון/חשבון. יתר הפרטים אודות החשבון/פיקדון יימסרו לכם רק על ידי הבנק בו נמצא החשבון.

לאחר שפניתם לבנק ואתם רוצים למשוך את כספי הירושה הנמצאים בו, עליכם להצטייד בצו ירושה או צו קיום צוואה שניתן על ידי רשות מוסמכת בארץ. אם מדובר על מקרה שבו צו ירושה או קיום צוואה לא ניתן על ידי הרשם לענייני משפחה או בית דין רבני לפני 2013 יש להגיע לבנק עם מסמך מקורי או מאושר כ"נאמן/מתאים למקור" שניתן על ידי עורך דין.

יורשי המנוח הם שותפים בחשבון

החוק קובע כי יורשיו של מנוח, הינם שותפים בחשבונות הבנק שלו, זאת כמובן בהתאם לצו ירושה או צו לקיום צוואה. אי לכך, הם רשאים לבדוק את חשבונותיו ואת כל הנכסים הבנקאיים הקשורים לחשבונות אלה, בנוסף לזכותם במשיכת כספים מחשבון הנפטר.

על פי החוק, יורש רשאי לפנות לבנק, בבקשה לקבל מידע על היתרות בחשבון הנפטר, נכון ליום פטירתו.

החוק קובע, כי אין ליורשים זכות, לבקר פעולות שנעשו בחשבון, בהיותו של המנוח בחיים, ולכן הבנק, לא יאפשר קבלת מידע על פעולות שנעשו בחשבון, ערב פטירתו. על מנת לבדוק חשבון הנפטר, בהיותו בחיים, מחשש סביר שנעשו פעולות שלא כדין בחשבון, יש לפנות לקבלת צו בית משפט.

טיפול בחשבון בנק של נפטר

לאחר קבלת צו ירושה או צו לקיום צוואה, יש להעביר את חשבונות הבנק של הנפטר, על שמם של היורשים, ואף לבצע משיכת כספים מחשבון הנפטר. ניתן לאתר חשבונות נוספים, אם קיימים, באמצעות אתור הר הכסף.

חשבון משותף לבן הזוג, הוא ראשי להמשיך ולפעול בו, רק במידה והמנוח חתם על סעיף אריכות ימים.

יש לבטל הרשאות בחשבון ולהעבירם, במקרה הצורך, על שם היורשים.

יש לבדוק קיומן של תוכניות חסכון, קרנות או קופות גמל, ולנהוג בהם על פי מינוי המוטבים או לחלקם במסגרת הצוואה או להעבירם על שם היורשים.

כדאי לבדוק קרנות פנסיה וקופות גמל, וגובה הכספים שנצברו, כי במידה ולא מונו מוטבים או אם הסכום אינו עולה על 8,000 ₪, ניתן למשכם ללא צורך בצו ירושה או צו קיום צוואה, כפי שנקבע על ידי הממונה על שוק ההון, הבטוח והחסכון.

במידה והמנוח שילם משכנתא, יש צורך להפעיל את ביטוח החיים החל על המשכנתא, ולכסות את יתרת התשלומים העתידיים.

בדיקת ואיתור חשבונות

הפיקוח על הבנקים ואגף שוק ההון במשרד האוצר, הגדילו לעשות, והקימו אתר לאיתור חשבונות ופיקדונות, שלא נעשה בהם שימוש, בשם הר הכסף.

הדבר מאפשר איתור חשבונות בנק של נפטרים, שהיורשים לא ידעו על קיומם, זאת במקום האופציה שהייתה קיימת עד כה, לכתת רגליים, ולפנות לכל בנק בשאלה, אם למנוח קיים חשבון אצלו.

החשבונות והפיקדונות המדוברים, הם אלה שעברו למעלה מעשרה חודשים, מאז שנתקבלה ההוראה האחרונה בהם.

על פי החוק, לאחר חודשיים של חוסר פעילות, אמור הבנק לאתר את בעלי החשבון. היה ולא הצליח, עליו להשקיע את הכספים שנצברו, בהתאם לצו הבנקאות לפיקדונות ללא תנועה.

המידע המתקבל באמצעות "הר הכסף", אינו כולל מספר חשבון, סוג חשבון או יתרות. מדובר במידע כן או לא, לגבי קיומם של חשבונות בבנק זה או אחר. מידע נוסף מפורט, יוכל להימסר על ידי הבנק הספציפי שצוין.

לצורך איתור חשבונות נפטר, יש צורך במספר תעודת זהות של מבקש המידע ותאריך הנפקתה. מעבר לכך, נדרש מספר תעודת הזהות של הנפטר ותאריך פטירתו.

לייעוץ ראשוני חינם ללא התחייבות - השאירו פרטים

דילוג לתוכן