משיכת כספים מחשבון נפטר לא צריכה להיות פעולה מורכבת.
ניתן לבצע משיכת כספים מחשבון שנפטר ללא צו ירושה כאשר מדובר על חשבון על עם יתרה נמוכה.
לפי תקנות אגף שוק ההון של משרד האוצר, במקרים בהם מדובר על חשבונות בנק עם יתרה נמוכה בתנאי והעמית נפטר ולא השאיר אחריו מוטבים לחשבון או צו ירושה, המוטבים הם היורשים על פי דין. כלומר בן או בת הזו, הורהו או ילדיו של הנפטר יכולים לפנות לקופת הגמל ולבקש משיכת הכספים הקיימים בקופה וזאת ללא הצגה של ירושה או קיום צוואה.
התנאים שצריכים להתקיים:
בכדי לבצע משיכה של כספי הירושה ללא צו קיום צוואה, ישנם מספר תנאים שצריכים להתקיים והם:
- יתרת הכספים לא עולה על 8000 ₪ וזאת ביום הגשת הבקשה. כלומר, אם הבקשה הוגשה בתאריך שבו יתרת הכספים מתחת ל 8000 ₪ וביום למחרת חלה עלייה בעקבות השקעות של הכספים ניתן יהיה עדיין למשוך את הכספים גם באם עברו את רק 8000 השקלים החדשים.
- יש להגיש את הבקשה רק לאחר שעברו לפחות 3 שנים מיום פטירתו של העמית.
- המבקשים את משיכת הכספים מחויבים לחתום על הצהרה ועל כתב התחייבות שיפוי.
- הגוף המוסדי אליו מוגשת הבקשה בדק ובחן שלא קיים צו קיום צוואה מול רשם לענייני משפחה.
חשבונות בנק, נמנים על נכסיו של נפטר, והם יעברו ליורשיו על פי צוואתו. במידה ולא קיימת צוואה, יועברו ליורשיו על פי חוק.
הבירוקרטיה שולטת גם במקרה זה, ומרגע הקפאת החשבונות על ידי הבנק, כמו גם הקפאת הפעילות והזכויות בחשבונות, ועד לקבלת צו קיום צוואה או צו ירושה, המאפשרים משיכת כספי ירושה, יחלפו שבועות רבים.
התחלת ההליך
בפועל, הליך משיכת כספי ירושה, מתחיל אצל רשם העיזבונות והירושות.
קבלת צו הירושה או צו קיום הצוואה, אינם מספקים את הבנק, והוא ידרוש מילוי טפסים החתומים על ידי כל היורשים, בצירוף הנחיות מפורשות לחלוקת הכספים ובעצם, חשבונו של הנפטר, הופך להיות חשבון משותף של היורשים.
היה והשותפים החדשים, דהיינו היורשים, אינם מסכימים פה אחד על אופן החלוקה ומשיכת כספי הירושה, אזי היורשים יצטרכו לפנות לערכאות משפטיות, לקבלת צו בו יורה בית המשפט לבנק, כיצד לנהוג.
חשבון בנק משותף
היה וחשבון המנוח היה משותף, יוקפא החשבון ויוקפאו כלל הכספים המצויים בו, על אף ולמרות שישנם בעלים נוספים בחשבון.
לעיתים השותפות בחשבון מבוצעת הומניטרית, לרוב ילד שמטפל בהוריו הקשישים, ומסייע להם להתנהל כלכלית ולשלם את חשבונותיהם. גם אז, מקפיא הבנק את החשבון ולא מאפשר פעילות בו.
משיכת כספים מחשבונות שאינם בנקאיים
בין נכסי המנוח, נחשבים גם חשבונות בקרן השתלמות, קופת גמל, קרן פנסיה, בטוח חיים ועוד.
משרד האוצר קבע, כי חשבונות עמית מנוח, שאינם מגובים במוטבים, יוכלו יורשיו על פי דין, כלומר, בן זוג, הורה, ילד, לבצע משיכת כספים מחשבון הנפטר, ללא צורך בהמצאת צו ירושה או צו קיום ירושה, בתנאים, שיתרת חשבון המנוח, לא עולה על 8,000 ₪, עברו מעל שלוש שנים מאז שנפטר בעל החשבון, וכן חתימה על גבי כתב שיפוי, במידה וכספים ידרשו על ידי צד נוסף, לאחר המשיכה.
בעבור משיכת כספים מחשבונות קופת גמל, הם יתאפשרו על פי מינוי מוטבים בפוליסה ובמידה ולא מונו, יתאפשרו ליורשים על פי צו ירושה או צו קיום צוואה.
כספי הפיצויים יתאפשרו למשיכה, על ידי השארים לפי החוק, במידה ונפטר עוד בתקופת עבודתו.
אם נפטר לאחר תקופת עבודתו, משיכת כספי הפיצויים יתאפשרו על ידי המוטבים.
ירושת חובות
למרות שכאשר מדובר על ירושה, רבים בטוחים כי הם ירשו כספים רבים אשר יוכלו לנתב את אותם כספים לשיפור רווחת החיים שלהם, לא פעם לא כך הדבר ויש לזכור כי גם חובות עוברים בירושה. האם אחריות התשלום עוברת ליורשים ואיזה נכסים יהיו מוגנים בכל מקרה מפני הנושים ונכסים אלו יוכלו להיות חלק מהירושה.
יש לזכור כלל חשוב והוא : חובת של נפטר חלים על העיזבון בלבד. חובות אלו אינם חלים על היורשים. גם אין די בנכסיו של הנפטר בכדי לכסות את כל חובותיו חובות אלו לא יעברו ליורשיו.
מה קורה במצבים בהם לא יודעים מהם החובות אותם הותיר הנפטר?
החובה של היורשים היא לסלק כל חוב שהותיר הנפטר וידוע להם עליו. כל אחד מהיורשים נושא את החובות של הנפטר בהתאם לחלק שלו בירושה. החוק קובע כי אם לא ידוע על חובות אותם הותיר הנפטר, על היורשים או מנהל העיזבון לפרסם מודעה בעיתון אשר מזמינה את הנושים לגבות את חובם. באם בתוך 90 ימים לא הגיעו טענות לגביית החוב יהיה ניתן לחלק את העיזבון בין היורשים.
קיימת זכות לזכאים, לגבות חוב, במידה והחוב קודם לצוואה.
לפני משיכת כספים מחשבון נפטר או כספי ירושה אחרים, על ידי היורשים, עליהם לפרוע את חובותיו של הנפטר לנושים. בכל מקרה, לא חייבים היורשים לשלם יתרות חוב העולות על שווי הירושה.
סדר סילוק החובות, יהא באופן שראשית, ישולמו חובות ההלוויה והקבורה וכל הכרוך בהם. שנית, ישולמו הוצאות בגין בקשות לקבלת צו ירושה או צו קיום צוואה. שלישית, סכומים המגיעים לרעייתו על פי הכתובה. רביעית, סכומים המגיעים לבן זוג ידוע בציבור או חוק יחסי ממון. חמישית, כספי מזונות שהנפטר חייב בהם.